"MR zal zeker in de federale regering blijven"

De MR zal niet uit de federale regering stappen, nu Ecolo en het CDH hebben bekendgemaakt dat ze in de eerste plaats met de PS zullen onderhandelen over nieuwe regeringen op gewest- en gemeenschapsniveau. "Niemand kan en mag die verantwoordelijkheid nu nemen", zegt François-Xavier de Donnea.
De MR wil niet overhaast handelen na de keuze van Ecolo en het CDH voor de PS. Volgens François-Xavier de Donnea bestaat er nog "een goede kans" dat de drie andere partijen niet zullen slagen. "Wanneer we zeker weten of we in de oppositie zitten of niet, kunnen we natuurlijk nadenken over de toekomstige strategie van de partij, inclusief wat betreft de leiding ervan."

Op dit moment uit de federale regering stappen, is niet aan de orde, zegt de Donnea. "Ik denk dat niemand vandaag de verantwoordelijkheid kan nemen, ook niet zal durven nemen en mag nemen om een crisis op federaal niveau los te wekken."

Volgens de Donnea heeft de MR op het partijbureau van gisteren beslist om zeker in de federale regering te blijven. "Tenzij natuurlijk anderen binnen die regering een crisis uitlokken", voegt hij er fijntjes aan toe.

Open VLD "schaars met communicatie"

De keuze van Ecolo en het CDH voor de PS houdt dus in dat de Franstalige liberalen uit de boot dreigen te vallen in het Brussels en Waals Gewest en in de Franse Gemeenschap. Maar op federaal niveau blijven de MR-ministers voorlopig dus op post.

Ook de Vlaamse liberalen houden de lippen voorlopig op elkaar. Volgens Herman De Croo (Open VLD) is het veel te vroeg om nu al conclusies te trekken. "We gaan niet voor de bal gaan lopen", zei hij in De ochtend op Radio 1. "We hebben op het partijbestuur besloten dat onze communicatie schaars zal zijn."