"Wreed geluk" op het Felix Poetry Festival

Antwerpen heeft terug een poëziefestival: Felix Poetry Festival. Het is een samenwerking tussen Poetry International in Rotterdam, deBuren, Pen, Poëziecentrum Gent en Antwerpen boekenstad. Tot drie jaar geleden konden dichters nog terecht in het ontmoetingscentrum Elzenveld, dat helaas zijn culturele bestemming mocht inruilen voor dat van een kringloopwinkel. Vanaf donderdag tot en met zaterdag kunnen de liefhebbers van het gedicht naar het Sint-Felixpakhuis afzakken.
Op het programma staan vele internationale en nationale dichters, een heus debutantenbal, en een debat over de dichter en de wereld.

Donderdagavond om 22 uur krijgt de documentaire film "Wreed geluk, Claus, Vlaanderen & de liefde" zijn Vlaamse première. Scenarist-regisseur John Albert Jansen nam acht jaar geleden contact op met Hugo Claus om het opzet voor een film te bespreken. Toen werd Claus ziek en verhuisde het idee naar de koelkast.

Maar nu, zowat een jaar na het overlijden van de dichter, is de documentaire er. De film kent geen biografische opbouw; cineast Jansen opteerde voor een tocht door Vlaanderen aan de hand van Claus’ poëzie. De film gaat uitsluitend over de gedichten van Claus, er is geen plaats voor Claus als romancier, theaterschrijver, filmregisseur of schilder.

Bij zijn reis door Vlaanderen vertellen onder meer Jef Geeraerts, Roger Raveel, de jongere broer Odo Claus en Guido Lauwaert over de dichter.

Jansen draaide een sereen portret waarin Claus slechts één maal in beeld komt. De film benadrukt het vitale, het haast animale: "De gedichten van Claus zijn een ode aan de geilheid en de lust; een ode aan de vergankelijkheid en de dood."

Het plan rijpt om elk jaar een lange documentaire te draaien rond leven en werk van een dichter.

Het is de bedoeling dat Felix Poetry Festival geen eendagsvlieg is maar wel uitgroeit tot een jaarlijkse traditie.

Yves Jansen

Van 18 tot en met 20 juni
Waar ? Sint-Felixpakhuis
Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen
2000 Antwerpen
Site ? www.antwerpen.be/boekenstad

de tentoonstelling "Jeux de mots, jeux d'images" blijft geopend tot 9 juli