Belgische zeewater zowat vuilste van EU

Geen enkel West-Europees land heeft zo'n vervuilde kust als België. Dat blijkt uit cijfers van het Europese Milieuagentschap voor 2008. In Europa is de hygiëne er alleen in Roemenië nog erger aan toe.
Vorige week zei het agentschap nog dat het zwemwater hier overal aan de norm voldoet. Maar dat heeft vooral te maken met de lage norm. Als die in de toekomst strenger wordt, dan halen 34 van de 40 badplaatsen de norm niet meer. Die nieuwe norm zou in 2015 van kracht moeten worden. Ons land moet dus een tandje bijsteken om de norm te halen.

Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is het vervuilde water vooral een gevolg van de vele waterwegen die uitmonden aan onze smalle kuststrook. Bovendien zijn er ook weinig natuurgebieden tussen de zee en het binnenland.

Volgens Mie Van den Kerckhove van de VMM is er geen aanleiding tot paniek. "De minimumnorm voor de gezondheid van de badgasten halen we wel."