De Gucht "betreurt" het geweld in Iran

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) heeft vandaag de Iraanse ambassadeur ontboden om zijn ongerustheid te uiten over de inbreuken op de persvrijheid waarvan Belgische journalisten in Iran het slachtoffer zijn geweest.
De dag na de verkiezingen werden de opnames van een RTBF-ploeg in Teheran in beslag genomen. Zondag werden VRT-radiojournalist Jef Lambrecht en een RTBF-collega opgepakt door de politie en een tijd vastgehouden. Lambrecht werd gisteren opnieuw opgepakt en zijn materiaal werd in beslag genomen.

De Gucht heeft "nota genomen" van de resultaten zoals bekendgemaakt in Iran, en van de ongerustheid bij verschillende kandidaten over het verloop van deze verkiezingen. Intussen is een onderzoek aangekondigd door de Iraanse overheid.

In die omstandigheden betreurt De Gucht het "disproportionele geweld" van de ordehandhavers tegenover de manifestanten na de aankondiging van de resultaten van de verkiezingen. Het verbod op manifestaties door de oppositie en de brutale behandeling van manifestanten vindt hij "verontrustend".

De Gucht gelooft dat respect voor vrijheid van meningsuiting en eerbiediging van mensenrechten zal bijdragen tot een terugkeer van de kalmte en een democratische en constructieve dialoog in het belang van de Iraanse bevolking.