Iraniërs trekken opnieuw de straat op

In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn aanhangers van presidentskandidaat Mir-Hossein Moussavi dan toch op straat gekomen, uit protest tegen de verkiezingsuitslag.
Moussavi had hen nochtans opgeroepen om binnen te blijven en "hun leven niet op het spel te zetten".

De berichten over de manifestatie zijn schaars, omdat buitenlandse journalisten niet langer de straat op mogen om te werken, zonder toelating van de autoriteiten. Volgens het persagentschap Reuters trekken de manifestanten op naar de gebouwen van de staatstelevisie.

Ook de aanhangers van president Mahmoud Ahmadinejad hebben opnieuw betoogd (grote foto). Daar heeft de staatstelevisie beelden van getoond.

Miljoen mensen

Gisteren kwamen meer dan een miljoen mensen bijeen in de straten van Teheran. Een van de grote lanen van de hoofdstad werd overrompeld door  aanhangers van de hervormingsgezinde kandidaat Mousavi.
Volgens de betogers is er massaal gesjoemeld tijdens de presidentsverkiezingen van afgelopen weekend. De huidige president Mahmoud Ahmadinejad won die overtuigend met meer dan 62% van de stemmen waardoor een tweede ronde zelfs onnodig werd.

De honderdduizenden betogers vroegen onder meer een hertelling van de stemmen en die zal er ook komen. Dat heeft de Raad van Wachters, dat is het belangrijkste rechterlijke orgaan in Iran, vanochtend beslist.

Een annulatie van de verkiezingen, zoals veel betogers eisen, sluit de raad echter uit.

"Kiezers voelen zich bedrogen"

De Amerikaanse president Barack Obama blijft op de vlakte over de toestand in Iran. "Ik ben bezorgd over de toestand in Iran en ik roep op om de vrijheid van meningsuiting en de democratie te respecteren."

"Er waren geen internationale waarnemers tijdens de verkiezingen in Iran", zei Obama. "De Iraanse regering zal eventuele onregelmatigheden onderzoeken. Het lijkt er wel op dat de kiezers zich bedrogen voelen."