Ook CDH kiest voor olijfboomcoalitie

Na Ecolo heeft nu ook het CDH beslist om met de PS te onderhandelen over regeringsvorming in het Brussels en Waals Gewest en in de Franse Gemeenschap. De Franstalige humanisten eisen wel een inspanning van de socialisten.
Ecolo koos gisteren als eerste voor de socialisten als gesprekspartner. Enkele uren later deed ook het CDH dat. De vergadering van het politiek bureau had eigenlijk om 20.30 uur moeten beginnen, maar begon uiteindelijk pas om 22 uur. Rond 1.30 uur koos het CDH met 52 stemmen voor, 2 stemmen tegen en 9 onthoudingen voor de PS.
De leden van het CDH gaven voorzitter Joëlle Milquet echter een zeer strikt mandaat mee, vooral wat betreft goed bestuur. Het bureau besliste dat de CDH-voorstellen over ethiek integraal moeten worden aanvaard en vroegen een serieuze inspanning van de PS op dat vlak.

"De PS moet bewijzen bereid te zijn radicale hervormingen door te voeren. Bepaalde praktijken moeten definitief uitgeroeid worden uit het openbaar bestuur", klonk het. Het CDH legde ook nog een aantal andere prioriteiten vast zoals onderwijs, werk, opleiding en duurzame ontwikkeling. Ook een evenwichtige meerderheid en respect van de partijen voor elkaar is belangrijk voor het CDH.

Net als Ecolo benadrukte het CDH ook dat er nood is aan symmetrische coalities. Daarmee is het licht op groen gezet om zowel in het Waals als Brussels Gewest (aan Franstalige kant) en in de Franse Gemeenschap een zogeheten olijfboomcoalitie van Ecolo, de PS en het CDH op de been te brengen. De keuze van Ecolo en het CDH voor de PS houdt in dat de MR wellicht voor vijf jaar in de oppositie belandt.