Scenarist en dramaturg Jan Matterne overleden

Scenarioschrijver en dramaturg Jan Matterne (86) is overleden. Matterne drukte zijn stempel op de programma's van de BRT in de jaren 70 en 80.
Matterne was eerst actief als acteur en regisseur in het amateurtoneel. Zijn studies aan het Conservatorium Brussel voltooide hij in 1954 met een eerste prijs toneelspeelkunst. De drie daarop volgende jaren was hij in Brussel actief bij het theatergezelschap van de KVS.

Van 1958 werd hij actief bij de BRT. Hij was een medewerker aan een aantal spelprogramma's, cabaretuitzendingen en jeugdfeuilletons. Hij kreeg de rol van Francisco Pizarro in de jeugdserie "Manko Kapak" en acteerde in meerdere tv-films.

Intussen wierp hij zich op als scenarioschrijver en regisseur. In die hoedanig realiseerde hij meerdere afleveringen van "Beschuldigde, sta op", zowel voor de historische reeks (1964-1970) als voor de fictieve verhalen (1971-1980). In 1975 volgde de serie "Tafel zeven" die hij volledig schreef en regisseerde.

Matterne was de man achter "De collega's"

Er waren heel wat strubbelingen vooraleer de BRT akkoord was voor de realisatie van "De collega's". Daarom werd het stuk eerst in 1976 uitgewerkt als komedie voor het Mechels Miniatuur Teater. In 1978 kwam de serie dan toch op de BRT, met de acteurs van het MMT in de hoofdrollen.
Het scenario werd geschreven door Matterne, hij regisseerde ook de eerste reeks. De serie zou een enorm succes worden, maar werd na drie seizoenen toch afgevoerd.

Matterne schreef nadien nog de scripts voor "Met voorbedachte rade", "Het pleintje" (1984-1987) en "Caravans", en hij ontwikkelde het idee voor "Thuis", een reeks waaraan zijn zoon Jan Matterne junior nog steeds verbonden is als scenarioschrijver.

Voor het theater schreef Matterne twee stukken: naast de oorspronkelijke versie van "De collega's" bedacht hij ook "Het paard naar de hel" gebracht door het Brussels Kamertoneel. In 1988 schreef hij het scenario voor de film "De kollega's maken de brug".

"Verlies van godfather van Vlaamse televisiefictie"

"Met de dood van Jan Matterne verliezen we de godfather van de Vlaamse televisiefictie", laat ontslagnemend Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux in een reactie weten.

"Telkens opnieuw slaagde hij erin de gewone man realistisch, zeer herkenbaar te portretteren. Met een vleugje humor, maar nooit cynisch of sarcastisch. (...) Bedankt voor de voedingsbodem die je legde voor tal van jonge televisiemakers die zich door jou konden laten inspireren."