Slachtoffers van aardbeving betogen in Rome

Drie weken voor de G8-top in L'Aquila hebben ongeveer 1.000 mensen uit de door de aardbeving getroffen regio in Rome tegen de regering-Berlusconi betoogd. De betogers, die door de aardbeving van 6 april dakloos zijn, eisen dat er dringend actie ondernomen wordt en vragen meer transparantie in verband met de wederopbouw van de huizen.
"Yes, we camp, grazie Silvio", was een van de ironische slogans van de betogers. In de weken na de aardbeving, waarbij 300 doden vielen, bezocht Berlusconi de regio meerdere keren en heeft hij de tienduizenden slachtoffers, die in tenten woonden, aangeraden om hun situatie als een "kampeertocht" te beschouwen.
Massimo Cialente, de burgemeester van L'Aquila, is overtuigd dat, ondanks de beloftes van de premier, slechts een klein deel van de huizen tegen september weer bewoonbaar is. De mensen van L'Aquila moeten terug naar de stad kunnen keren, zo zegt Cialente. De burgemeester vreest dat het probleem na de G8-top helemaal vergeten wordt.

De 35e top van de G8, de zes rijkste landen ter wereld en Rusland en de Europese Unie,  zal van 8 tot 10 juli in L'Aquila plaatsvinden. Oorspronkelijk was de top gepland in La Maddalena  op Sardinië  maar premier Berlusconi verplaatste de top om zijn wil te tonen om de door de aardbeving zwaar getroffen regio te helpen. Bij de aardbeving op 6 april vielen 298 doden en werden 60.000 mensen dakloos.