Warmste meimaand in 250 jaar in de Alpen

In de Italiaanse Alpen is de afgelopen meimaand de warmste maand in meer dan 250 jaar geweest. Door de hoge temperaturen smelt het ijs van de gletsjers sneller weg dan ooit. Het landschap verandert zo erg dat zefs de oorspronkelijke grens tussen Italië en Zwitserland niet meer klopt met de realiteit.
De aarde warmt op en dat laat zich heel concreet voelen in de Italiaanse Alpen. De afgelopen meimaand was er de warmste maand in meer dan 250 jaar. Daardoor smelten de gletsjers sneller weg dan ooit. "Het is veel droger en heel wat warmer. Het is zelfs zo erg dat je de rotsen door de gletsjer kan zien", zegt gids Rinaldo Carrel.

De stijgende temperaturen hebben ook een impact op het landschap. Rotsen brokkelen sneller af en er zijn meer aardverschuivingen. Het landschap is zo erg veranderd dat de oorspronkelijke grens tussen Italië en Zwitserland niet meer klopt met de realiteit. Een groep experten gaat een nieuwe landkaart tekenen met een aangepaste grenslijn.