"Misschien is dit wel het topje van de ijsberg"

Op een computer van een zwemleraar in 's-Hertogenbosch in Nederland zijn tienduizenden foto's aangetroffen van meisjes tussen de 6 en 16 jaar. De foto's zijn seksueel getint en op sommige van de foto's is sprake van "ontuchtige handelingen", zo zegt justitie. De 59-jarige zwemleraar, die gespecialiseerd is in het lesgeven aan gehandicapte kinderen, is vorige week gearresteerd. Gisteravond werden de ouders van kinderen die les van hem kregen geïnformeerd.
Het grote motel is een van de drie plekken waar zenuwachtige, verontruste ouders bij elkaar komen. Ze worden ingelicht achter gesloten deuren op de benedenverdieping. Eén verdieping hoger is een groot feest aan de gang. Verbijsterd komen de ouders na twee uur weer uit de bijeenkomst. In de war over wat hen verteld is en onzeker of hun kind ook misbruikt is.

Tot nu toe kon de politie twee kinderen identificeren. De ouders van die kinderen zijn persoonlijk ingelicht. De honderden andere ouders weten niet wat de zwemleraar met hun kinderen gedaan heeft. Zeker de ouders met dochters vrezen het ergste. Een vader vertelt met enige schroom dat hij blij is dat hij twee zonen heeft die les kregen.

Politie en justitie deden geen gedetailleerd verslag van wat ze op de computers van de zwemschooleigenaar aantroffen. Hoofdofficier Van der Burg gaf wel aan dat foto’s en films van de jonge zwemmertjes niet alleen gemaakt werden tijdens privélessen. Ook tijdens groepslessen zijn de foto’s gemaakt.

Verschillende ouders weten na afloop te vertellen dat het altijd al een beetje raar was hoe Benno L met zijn leerlingen omging. Ze vonden het ook vervelend dat ze nooit bij de zwemlessen aanwezig mochten zijn.
Boosheid op de informatiebijeenkomst ontstond er toen duidelijk werd dat er in 2004 ook een onderzoek wegens mogelijke zedenmisdrijven tegen de zwemleraar was geopend. Het onderzoek werd toen gesloten wegens gebrek aan bewijs.

De bewijzen staan nu op tienduizenden foto’s en films. Benno L. is ook vaak zelf te zien op die afbeeldingen. Eén van zijn computers was blijkbaar kapot. De computerhersteller zag de compromitterende foto’s en stapte naar de politie.

De afgelopen vijftien jaar zijn er duizenden kinderen geweest die hun diploma haalden op de school van Benno L. Gisteren werden vooral de ouders ingelicht van kinderen die nu nog bij de school staan ingeschreven. Later in de week krijgen ook de andere ouders informatie. De politie verwacht nog maanden nodig te hebben om de zaak helder te krijgen.

Na afloop vroeg een van de ouders zich hardop af, of de zaak zich alleen beperkt tot de in beslag genomen foto’s en films. “Zou hij ook niet dingen met de kinderen gedaan hebben zonder ze te fotograferen of te filmen. Misschien is dit wel het topje van de ijsberg.”
Joris van de Kerkhof is correspondent in Nederland