"Vertrekprocedure treinen herzien"

De vertrekprocedure voor treinen moet herzien worden. Dat zegt de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers. Een herziening is de veiligste oplossing voor het voorval van maandag, vindt de bond.
Jan Van Severen van de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers beschouwt het voorval van maandag als een geïsoleerd incident. "We moeten nu niet panikeren. Het is zoals door het rood licht rijden: iedereen weet dat het niet mag en dat het gevaarlijk is, maar toch zijn er enkelingen die het riskeren."

De bond stelt, net als naar aanleiding van het incident in Dinant waarbij een treinbegeleider zwaargewond raakte, een herziening van de vertrekprocedure voor. "Laat de trein enkel vertrekken als alle deuren dicht zijn. Als er toch nog een grappenmaker is die zowel over de sleutel beschikt voor op het perron als een om de deuren te sluiten, dan kan hij wel een trein laten vertrekken, maar zijn de veiligheidsrisico's in elk geval heel veel kleiner", aldus Van Severen.

Ook de socialistische vakbond pleitte al voor een herziening van de vertrekprocedure. De NMBS zei eerder zich in een werkgroep over de vertrekprocedure te buigen.