Banken trekken 45.000 kredietkaarten terug

De Belgische banken laten zo'n 45.000 kredietkaarten van hun klanten blokkeren. De drastische maatregel is naar eigen zeggen nodig omdat er massaal fraude vastgesteld is bij een aantal kaarten. In totaal zou er voor 1,2 miljoen euro gefraudeerd zijn.
Het waren de detectiesystemen van het bedrijf Atos Worldline die alarm sloegen. Atos is eigenaar van Banksys, het systeem dat een groot deel van het elektronisch betaalverkeer in België voor haar rekening neemt. Het bedrijf bracht meteen Febelfin op de hoogte, de koepelorganisatie van de Belgische banken.
In onderling overleg hebben ze besloten om 45.000 kredietkaarten van klanten preventief te blokkeren. De klanten wiens kaart is teruggetrokken, zullen binnenkort gratis een nieuwe kaart krijgen. De fraude zelf zou dateren van maart. Met zo'n 1.000 kaarten zou er voor 1,2 miljoen euro gefraudeerd zijn. Of er verdachten zijn en hoe ze te werk zijn gegaan, is voorlopig niet bekend.

Vanmorgen bracht de Franstalige krant Vers L'Avenir het nieuws dat er bij Dexia fraude zou vastgesteld zijn bij duizenden bankkaarten. Dexia ontkent de berichten.

Febelfin betreurt het ongemak voor de klanten, maar benadrukt dat dat klanten een nieuwe kaart zullen krijgen. De sectorfederatie herhaalt dat wie geld afhaalt het best de volgende voorzorgsmaatregelen in acht neemt: de code moet geheim blijven en kijk erop toe dat er niemand over je schouder meekijkt, wanneer je de code intikt.

Getuigen gezocht

Bent u zelf slachtoffer geworden van fraude met uw kredietkaart? En wilt u daarover getuigen in onze nieuwsprogramma's? Dan kunt u een mailtje sturen naar nieuws@vrt.be met uw contactgegevens.

lees ook