Cirque du Soleil viert, maar vreest ook

Het Canadese gezelschap Cirque du Soleil dat overal ter wereld spektakelshows brengt, viert dit jaar zijn 25e verjaardag. Maar een ophefmakend boek zou wel eens een domper op de feestvreugde kunnen zijn.
Guy Laliberté, de oprichter van Cirque du Soleil, plant gerechtelijke stappen tegen Ian Halperin, de auteur van "Guy Laliberté: the fabulous story of the creator of the Cirque du Soleil". Halperin heeft het in het boek over de wilde orgieën en het overmatige drugsgebruik bij Cirque du Soleil.

"De feestjes van het gezelschap zijn berucht in heel de internationale jetset", schrijft Halperin. Hij laat ook ex-medewerkers van Cirque du Soleil aan het woord in het boek. Laliberté ontkent alles en dreigt met een proces.

Feestvieren met een recordpoging

Buiten de commotie rond het boek, wordt bijna vergeten dat Cirque du Soleil dit jaar 25 jaar bestaat. Het gezelschap viert dat met een recordpoging steltlopen. Steltlopers lagen overigens aan de basis van Cirque du Soleil.

Het gezelschap wil het grootste aantal steltlopers verzamelen en hen enkele stappen laten zetten. Het vorige record dateert van 2008 en staat op 625 steltlopers.

Cirque du Soleil, de multinational

Cirque du Soleil telt meer dan 4.000 werknemers, onder wie 1.000 artiesten uit veertig landen. Dit jaar alleen al stelt Cirque du Soleil 19 verschillende shows voor in Noord-aMerika, Europa, Azie en Oceanië.