Ecolo, PS en CDH zetten deadline op 21 juli

De Franstalige partijen Ecolo, PS en CDH hebben een agenda voor de onderhandelingen vastgelegd. Ze willen tegen 21 juli klaar zijn met de vorming van de regeringen voor het Brussels en Waals Gewest en de Franse Gemeenschap.
De Franstalige onderhandelaars leggen vanaf morgen contacten met vertegenwoordigers van het middenveld. Een meer technische werkgroep zal zich intussen over de begrotingsvooruitzichten buigen. De Franse Gemeenschap stevent dit jaar af op een tekort van 600 miljoen euro, en het Waals Gewest op 400 miljoen.

De onderhandelingen zullen steeds met vertegenwoordigers van de drie betrokken partijen in drie werkgroepen gebeuren: een voor Brussel, een voor Wallonië  en een voor de Franse Gemeenschap.

PS-voorzitter Elio Di Rupo leidde vanmiddag de gesprekken, maar wil geen (in)formateur worden genoemd. "Ik heb geen titel nodig. Het is het resultaat dat telt." Hij benadrukte ook dat de sfeer collegiaal is. "De drie partners respecteren elkaar. Het betreft een taart die uit drie stukken bestaat", luidde het.

Elke partij had drie vertegenwoordigers afgevaardigd: Elio Di Rupo, Rudy Demotte en Charles Picqué voor de PS, Jean-Michel Javaux, Marcel Cheron en Christos Doulkeridis voor Ecolo, Joëlle Milquet, André Antoine en Benoît Cerexhe voor het CDH.

Ecolo en het CDH beslisten deze week dat ze samen met de PS willen onderhandelen. Daardoor valt de MR van Didier Reynders overal uit de boot.