Huiszoekingen bij PS-politicus José Happart

Vanmorgen zijn er huiszoekingen uitgevoerd bij aftredend Waals Parlementsvoorzitter José Happart. De PS-politicus wordt verdacht van belangenvermenging. Het gerechtelijk onderzoek loopt al een tijdje, maar de speurders moesten wachten tot Happart niet meer genoot van zijn parlementaire onschendbaarheid.

Happart stond bij de verkiezingen op de laatste plaats bij de opvolgers en is dus niet verkozen voor het Waals Parlement. Zolang hij voorzitter was, genoot de voormalige burgemeester van Voeren van parlementaire onschendbaarheid. Daarom moest het gerecht wachten om huiszoekingen uit te voeren. Speurders doorzochten vanmorgen het huis van Happart, zijn kantoren in het Waals Parlement en in de luchthaven van Bierset bij Luik, waar de politicus voorzitter is van de beheersmaatschappij. De voorzitter van het Waals Parlement wordt verdacht van belangenvermenging.

Aan een zeer lage prijs liet hij een huis bouwen voor een vriendin door een Franse ondernemer. In ruil daarvoor kreeg de ondernemer een aantal openbare aanbestedingen, zoals de bouw van sociale woningen in Jemeppe-sur-meuse. Op zijn beurt verkocht de Franse ondernemer de opdracht met veel winst aan een Vlaams bedrijf. Bij de Franse ondernemer werden drie maanden geleden al huiszoekingen uitgevoerd.

Toen hij vanmiddag het Waals Parlement verliet, was Happart het toonbeeld van rust. "Ik ben tevreden dat klaarheid wordt geschapen over die zaak. Ik ben erg kalm", aldus de politicus. PS-voorzitter Elio Di Rupo wil eerst wachten tot het gerechtelijk onderzoek is afgerond. "Zodra we over tastbare elementen beschikken, zullen we handelen", aldus de voorzitter.