Niemand wijst de nota van Kris Peeters af

SP.A-voorzitter Caroline Gennez wil nog niet beslissen of haar partij al dan niet zal deelnemen aan de onderhandelingen over een nieuwe Vlaamse regering. Dat zei ze na lezing van de nota van formateur Kris Peeters (CD&V). De N-VA en CD&V reageerden wel enthousiast op de nota. Ook Open VLD wil meepraten
Om 10 uur is formateur Kris Peeters aan zijn tweede reeks gesprekken over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering begonnen. Vandaag praat hij met een kleine delegatie van de vier partijen die zich vorige week bereid verklaarden in een coalitie te stappen: CD&V, Open VLD, de N-VA en de SP.A.

Als eersten kwamen N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn partijgenoten Jan Peumans en Geert Bourgeois (foto bovenaan) aan de beurt. De drie N-VA'ers kwamen na hun gesprek met Peeters optimistisch buiten. Ook na de lezing van Peeters' onderhandelingsnota zijn ze bereid zijn om in een nieuwe Vlaamse regering te stappen.
De N-VA'ers vinden hun topprioriteiten terug in de nota. Volgens De Wever wordt in de nota van Peeters een "assertief Vlaams beleid" voorgesteld. De staatshervorming komt pas aan bod als de tijd ervoor rijp is. "Ondertussen moet je die tijd rijp maken met een assertief Vlaams beleid", zei De Wever.

Voor zijn gesprek met Peeters liet Bart De Wever ook verstaan dat hij het liefst met drie partijen in een coalitie zou treden. "Three is a party, four is a crowd", zei hij op de stoep van het Errerahuis. Welke die drie partijen moeten zijn, wilde hij niet zeggen.

CD&V: "Een mooie basis"

CD&V staat heel positief tegenover de formateursnota van Kris Peeters. De christendemocraten zijn tevreden over de investeringen en het banenplan. Ook de gezinstoeslag en het wegwerken van de wachtlijsten in de welzijnssector vindt CD&V heel belangrijk. "Dat is een mooie basis om mee te beginnen onderhandelen", zei voorzitter Marianne Thyssen.

Over welke en hoeveel partijen in de Vlaamse regering moeten, sprak Thyssen zich niet uit. "Het gaat nu om de inhoud. Belangrijk is dat er een stabiele Vlaamse regering komt, met partijen die bereid zijn om vijf jaar loyaal te regeren", zei ze.

SP.A is nog niet overtuigd

De SP.A is nog niet helemaal overtuigd van regeringsdeelname. De socialisten willen eerst zekerheid dat er voldoende sociale accenten staan in het regeerakkoord. "Er zit eten en drinken in deze nota. Wij willen garant staan voor die sociale bescherming. Als dat kan willen we daar graag over onderhandelen, kan dat niet of blijkt dat onvoldoende dan zal SP.A Vlaams een oppositiepartij zijn", aldus Gennez. De beslissing ligt nu in handen van het partijbureau.

Ook Open VLD zegt niet nee

Vanavond kwam een delegatie van Open VLD langs bij Peeters. Het ging om interimvoorzitter Guy Verhofstadt,  Dirk Van Mechelen en Sven Gatz.

Achteraf zei een opvallend positieve Verhofstadt dat zijn partij bereid is mee te onderhandelen over de vorming van de Vlaamse regering. Open VLD vindt het vooral belangrijk dat de staatshervorming op een zakelijke manier wordt aangepakt.

In de nota van Peeters is ook sprake van een beperking van de jobkorting tot de laagste inkomens. Open VLD vindt dat bespreekbaar, hoewel de partij tijdens de campagne pleitte voor een uitgebreide jobkorting. De liberalen zijn ook tevreden dat er streng zal worden toegezien dat de begroting niet ontspoort.

"Eind deze week duidelijkheid over coalitie"

Peeters wil eind deze week weten met welke partijen hij een regering kan vormen. "Ik wil duidelijkheid krijgen of zij op basis van de zes kaders die ik getrokken heb (zie kader) en die ik nu wat verder ingevuld heb naar aanleiding van al die gesprekken, een deelname aan de regering zien zitten of niet", zegt Peeters.

Peeters wil nog niet met de vier partijen samen spreken "omdat het nog niet duidelijk is of we met vier een coalitie kunnen vormen, dan wel met drie".

Het is nu afwachten of de partijbesturen van de verschillende partijen het licht op groen zetten voor verdere onderhandelingen.

Onderhandelingsnota met zes kaders

De onderhandelingsnota van Kris Peeters is opgebouwd rond de zes kaders die hij eerder al schetste:
  • de aanpak van de economische crisis
  • de concretisering van het actieplan Vlaanderen in Actie (ViA)
  • het budgettaire kader
  • het uitbouwen van een warm en sociaal Vlaanderen
  • een efficiëntere Vlaamse overheid
  • de staatshervorming.