Nieuwe massabetoging in straten Teheran

In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn opnieuw meer dan 100.000 mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de officiële uitslag van de presidentsverkiezingen. Oppositiekandidaat Mir Hossein Mousavi zegt dat het protest doorgaat tot er nieuwe verkiezingen komen.
De aanhangers van Mousavi (foto) hadden via telefoon en e-mail een oproep verspreid om bijeen te komen in het centrum van de stad. En alhoewel het lange tijd erg rustig was, zijn in een mum van tijd tienduizenden mensen komen opdagen voor de stille manifestatie, zegt VRT-journalist Robin Ramaekers in Teheran.
Ooggetuigen schatten het aantal deelnemers op meer dan 100.000. De politie was massaal aanwezig in de binnenstad, maar er waren geen incidenten. Het was de vijfde opeenvolgende dag dat de oppositie op straat kwam.

Mousavi en zijn aanhangers hebben aangekondigd met hun protest door te gaan tot er nieuwe presidentsverkiezingen worden gehouden. "We demonstreren vreedzaam tegen verkiezingsfraude en alles wat we willen is de annulering van de stembusgang en nieuwe verkiezingen zonder bedrog", schrijft Mousavi op zijn website.

Hij riep zijn aanhangers opnieuw op om vreedzaam te demonstreren en veroordeelde het geweld tegen zijn aanhangers tijdens de massademonstratie van maandag en de golf van arrestaties. Die aanhoudingen van aanhangers van de oppositie gaan intussen voort.

De autoriteiten beschuldigen de buitenlandse media ervan de "woordvoerders van de opstandelingen" te zijn. "Deze vijanden zullen schaakmat worden gezet", zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat heeft officieel protest aangetekend tegen de "interventionistische" uitspraken van de Verenigde Staten.