Obama ontvouwt plan voor financiële regulering

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een plan bekendgemaakt om het toezicht op de Amerikaanse banken te hervormen. De centrale bank krijgt meer verantwoordelijkheid en banken mogen geen grote risico's meer nemen.
Analisten wachten al weken op het plan van de regering-Obama. Het is dan ook de eerste keer dat de  Amerikaanse autoriteiten een officieel plan ontvouwen om in de toekomst een herhaling van de recente financiële storm te voorkomen. Tot nu toe ging alle aandacht naar het redden van banken en financiële instellingen. Wekenlang hebben regeringsfunctionarissen, financiële experts, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en lobbyisten onderhandeld.
De grote lijnen van het plan waren al bekend. Zo zal de Federal Reserve -de Amerikaanse centrale bank- meer macht krijgen om toe zien op financiële instellingen die als "too big to fail" worden beschouwd. Daarmee worden banken bedoeld die te belangrijk zijn voor de economie om zomaar failliet te laten gaan. Ongetwijfeld wil de regering hiermee een tweede Lehman Brothers voorkomen. Het bankroet van die investeringsbank in september vorig jaar was het startpunt van een ongeziene financiële storm.

Ook consumenten beschermd

Een van de grote problemen die door de crisis naar boven kwam, is de grote versnippering van de verschillende reguleringsinstanties. Banken konden bij wijze van spreken "kiezen" welke instelling hen controleerde. Obama wil daar een einde aan maken door een nieuwe raad van regulators in te stellen, onder het toezicht van de minister van Financiën. Bestaande reguleringsinstanties worden samengevoegd. Samen moeten ze vooral de markt van de complexe financiële producten controleren. Daar is de crisis ontstaan, niet toevallig omdat ze grotendeels buiten de controle van de bestaande instanties viel. "Onze globale opvatting is niet om die aspecten van het systeem die functioneren volledig af te schaffen, maar ons vooral te concentreren op deze die niet functioneren en te proberen de leemtes op te vullen", liet de president verstaan.
Een van de leemtes was de beperkte controle op risicovolle leningen aan eigenaars van woningen. Sommige banken gaven leningen aan mensen die dit eigenlijk niet konden betalen. Daardoor ontstond een heuse vastgoedzeepbel. De regering wil nu een instantie oprichten die moet voorkomen dat banken dergelijke onverantwoorde leningen of andere gevaarlijke financiële beleggingen uitkeren. Voluit zal die instantie de Consumer Financial Protection Agency heten.

Nu moet het hele voorstel nog naar het Congres. Of de parlementsleden het plan zomaar zullen goedkeuren is echter verre van zeker. Vooral het feit dat de Fed meer macht krijgt, zal op kritiek onthaald worden. Velen vinden dat de centrale bank meer had moeten doen met de machten die ze al had tijdens de crisis.

Een voorlopige versie van het plan was al gepubliceerd bij verschillende financiële nieuwssites. Een versie kunt u hier bekijken.