Pakistan krijgt fors meer humanitaire hulp

De Europese Commissie heeft Pakistan 65 miljoen euro humanitaire hulp beloofd, bovenop de 7 miljoen die recent al is vrijgemaakt. De Pakistaanse president Asif Ali Zardari (rechts op de foto) is in Brussel voor overleg met de EU en de NAVO.
Doel van het bezoek van Zardari is de banden met de Europese Unie verder aan te halen. Europa is erg bezorgd om de toestand in Pakistan, waar de regering recent een offensief is begonnen tegen de taliban. Daarbij zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen en de EU wil hen met het extra geld helpen.

"Ik verwelkom de wil van president Zardari om de democratische instellingen in Pakistan te versterken, de economie te hervormen en  te vechten tegen extremisme en terrorisme", zei  commissievoorzitter Barroso.

Zardari van zijn kant hoopt te verkrijgen dat Europa zijn markten meer openstelt voor Pakistaanse producten. "Wij hebben nood aan handel en niet aan hulp", zei de president.

Bij een bezoek aan het NAVO-hoofdkwartier eerder op de dag had Zardari zich erg optimistisch getoond over de strijd tegen de taliban. Hij noemde de taliban een gevaar voor de hele wereld. "Met de hulp van de hele wereld gaan wij de strijd winnen, en de helft van de oorlog is het winnen van de harten van de mensen", aldus Zardari.