Peeters wil "actie in Vlaanderen"

Vlaams formateur Kris Peeters (CD&V) heeft een nota opgesteld voor de gesprekken over de vorming van een nieuwe regering. De klemtoon ligt op besparen om de begroting in evenwicht te krijgen. De staatshervorming gaat naar het overlegcomité en de jobkorting wordt versoberd.
"Actie in Vlaanderen, voor een innovatief, sociaal en open Vlaanderen": dat is de ronkende titel van de nota van Peeters. Hier volgt een kleine greep uit het aanbod.
De staatshervorming wordt verwezen naar het overlegcomité. Daar zullen alle regeringen van het land samen afspraken maken en de methode vastleggen. Nieuwe deadlines staan niet in de nota. Intussen zal Vlaanderen maximaal de eigen bevoegdheden gebruiken, maar dan wel binnen de lijntjes.

Voor wat de begroting betreft,streeft Peeters naar een begrotingsevenwicht in 2011, met een besparingsoperatie. De jobkorting wordt beperkt tot de laagste inkomens en er komt een stop op de ambtenaren.

De nota spreekt nog over een Vlaamse hospitalisatieverzekering en een toeslag op het kindergeld. Er is een meerjarenplan om de wachtlijsten in de zorg weg te werken.

Peeters wil het ook nog hebben over een Vlaams energiebedrijf, rekeningrijden en een kilometerheffing. Hij wil ook "meer dwarsverbanden en samenwerking" om de "verkokering" te bestrijden.

En de kabinetten? Die moeten inkrimpen, maar dat hebben we nog als eens gehoord.