Ratteneiland zal nooit meer hetzelfde zijn

Alaska's zogenoemde Ratteneiland is na 229 jaar opnieuw ratvrij. De dieren waren er in de 18e eeuw toevallig aan land gekomen, nadat een Japans schip schipbreuk had geleden.
Het eiland in kwestie maakt deel uit van de Aleoeten, een archipel aan de westelijke tip van Alaska en heeft een oppervlakte van bijna 27.000 vierkante kilometer.

Het Ratteneiland is niet permanent bewoond en maakt deel uit van het natuurgebied "Alaska Maritime National Wildlife Refuge." En net daar knelt het schoentje. Sinds de Noorse ratten er na de schipbreuk in 1780 voet aan land zetten, hielden ze lelijk huis op het eiland. Ze hadden onder meer een negatief effect op de lokale vogelpopulatie.

In 2007 begonnen plaatselijke overheden met een uitroeiingsprogramma, zo uitgekiend dat andere diersoorten er niet onder zouden lijden. Helikopters dropten gif vanuit de lucht. Het eiland zou nu ratvrij zijn, maar wordt zeker nog twee jaar in het oog gehouden. Er is alvast een positief effect op de lokale vogelpopulatie merkbaar.

lees ook