Trein reed 5 minuten met alle deuren open

De NMBS dient een klacht in tegen onbekenden in verband met het incident van maandag waarbij een trein te vroeg vertrok. Wellicht gaf iemand die daar niet bevoegd voor was het vertreksein vanop het perron. De trein vertrok met alle deuren open.
Een trein naar Antwerpen vertrok eergisteren in Brussel-Centraal toen de treinbegeleidster nog niet was opgestapt. Vermoedelijk beschikte iemand die daar niet bevoegd voor was over een sleutel om het vertreksein te geven. De trein vertrok echter niet alleen te vroeg, maar is ook met alle deuren open van Brussel-Centraal naar Brussel-Zuid gereden, terwijl er passagiers op zaten. Gelukkig vielen er geen gewonden.
Jochem Govaerts van de NMBS vindt het onbegrijpelijk dat "iemand een trein wil laten vertrekken zonder treinbegeleider te zijn". "Als iedereen zijn gezond verstand zou gebruiken, zou er geen probleem zijn", voegt hij eraan toe. "Het is inderdaad zorgwekkend dat dit nu gebeurt."

De NMBS neemt het voorval bijzonder ernstig en gaat nu een klacht indienen tegen onbekenden. "Die persoon heeft een enorm risico met de veiligheid van de mensen aan boord van die trein genomen en dat is voor ons ontoelaatbaar", zegt Govaerts. "We hebben dan ook een klacht ingediend tegen onbekenden voor het in gevaar brengen van onze personeelsleden en onze reizigers."

In het station van Brussel-Centraal staan camera's, maar het is niet zeker dat de NMBS met die beelden kan achterhalen wie het vertreksein heeft gegeven.

"Niet eens speciale sleutel nodig"

Volgens Jos Digneffe van de socialistische vakbond heeft men zelfs niet eens een speciale sleutel nodig om de treinen te laten starten. "Als je ergens in een doe-het-zelfzaak binnengaat en je koopt daar zo'n tros insteeksleutels, dan is er waarschijnlijk wel eentje bij dat op dat toestel past", weet Digneffe.

Het verbaast hem dan ook niet dat dit gebeurd is. "Wat mij wel verbaast is dat het 14 dagen na Dinant gebeurt (waarbij een treinbegeleider en een passagier zwaargewond raakten bij een ruzie, red.) en dat sommigen proberen de interessante uit te hangen en op hetzelfde ogenblik mensenlevens op het spel zetten. Dat geneert me vooral."

Digneffe vraagt dan ook meer respect voor de treinbegeleiders. "Het is niet omdat iedereen het kan, dat iedereen het moet doen. Iedereen begint zich te gedragen alsof alles maar gewoon kan in de samenleving. Elke dag is er minder respect voor de treinbegeleiders. Daar heb ga ik me als vakbond tegen verzetten, dat moet stoppen gewoon."