Filiaal van Hermitage opent in Amsterdam

In Amsterdam heeft de pers al een kijkje kunnen nemen in de Hermitage, het grootste bijhuis van het wereldberoemde museum in Sint-Petersburg. Zaterdag opent het voor het grote publiek. Het museum zal dan ook 's nachts open blijven.
De eerste expo gaat over het uitbundige leven in de tijd van Romanov-tsaren in de 19e eeuw. Met zo'n 2.000 japonnen, kostuums, schilderijen en geschenken uit de verzameling van het moedermuseum wordt de pracht en praal van het Russische paleisleven getoond.
De Hermitage in Amsterdam was vroeger een bejaardentehuis. Het is nu helemaal verbouwd tot een Russische culturele ambassade. Het museum telt 2 grote zalen en 44 kabinetten. "In een 17e- eeuws gebouw komt een 21e-eeuws museum, met prachtige zalen, die zeer geschikt zijn voor allerlei verschillende kunstwerken uit de Hermitage", aldus directeur Ernst W. Veen. "Tsaar Peter de Grote zou tevreden zijn met wat we hebben gedaan", aldus Michail Piotrovsky, directeur van de Hermitage in Sint-Petersburg.