Minder loon en voordelen, maar wel aandelen

Piloten van de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways zijn bereid om een deel van hun loon in te leveren in ruil voor aandelen. Sowieso zullen er banen verdwijnen. De maatschappij moet dringend besparen. Eerder deze week werd het personeel gevraagd om een maand lang zonder wedde te werken.
De pilotenvakbond bereikte gisteravond een akkoord met de directie van BA. De lonen zullen dalen met zo'n 2,61 procent en vergoedingen gaan zelfs met 20 procent naar beneden. Daarbovenop verdwijnen er nog eens 78 banen. Een relatief klein aantal als je weet dat er 3.200 piloten werken voor de luchtvaartmaatschappij. In ruil krijgen de piloten in 2011 13 miljoen pond aan aandelen. De maatregel zou zo'n 26 miljoen pond per jaar moeten opleveren. Het akkoord moet wel nog goedgekeurd worden door de piloten zelf.
Twee jaar geleden kon BA nog winst maken, maar vorig jaar moest het bedrijf een verlies van maar liefst 401 miljoen pond slikken. CEO Willie Walsh heeft al verklaard dat zijn bedrijf "strijdt om te overleven". Voor het eind van deze maand wil hij een pakket van drastische besparingen doorvoeren. Eerder deze week vroeg hij aan de 40.000 werknemers om volgend maand zonder loon te werken of op verlof zonder wedde te gaan. Het merendeel van het personeel reageerde negatief, ook al zal Walsh zelf het goede voorbeeld tonen. Er is immers geen traditie van goede verhoudingen tussen vakbonden en directie bij BA. In 2007 kostte een staking het bedrijf tientallen miljoenen pond.