Nieuwe olievervuiling op Galapagos-eilanden

In het natuurparadijs op de Galapagoseilanden is opnieuw olie uit een schip gelekt. De brandstof heeft een strand op het eiland Santa Cruz over een breedte van 100 meter vervuild. Dat hebben de autoriteiten van de tot Ecuador behorende eilandengroep in de Stille Oceaan meegedeeld.
Leden van de bemanning van het schip "Evolution", dat de brandstof heeft verloren, zullen samen met de milieupolitie proberen het goedje op het strand op te ruimen.

Volgens de autoriteiten werd de unieke dier- en plantenwereld van het eiland niet blijvend beschadigd. De brandstof zal relatief snel verdunnen en vermoedelijk geen grote schade aanrichten. De laatste grote olieramp op de Galapagoseilanden dateert van 2001. Toen stroomde ongeveer 800.000 liter diesel weg uit een tankschip.
De Galapagoseilanden zijn wereldberoemd voor hun unieke dier- en platenwereld, zoals de reuzenschilpad, de blauwvoet-jan-van-gent, de Darwinvink en de zeeleguaan (kleine foto).

Sinds 1978 staan de eilanden op UNESCO-lijst van het Wereldnatuurerfgoed. Twee jaar geleden waarschuwde de UNESCO dat het natuurerfgoed wegens de kolonisatie van de eilanden, de intensieve visvangst en de steeds talrijker komende toeristen in gevaar was, en plaatste het op de rode lijst. De regering van Ecuador spant zich momenteel in om de eilanden van de lijst te laten schrappen.