Open VLD neemt deel aan onderhandelingen

Open VLD neemt deel aan de onderhandelingen voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Het partijbestuur en de fracties hebben hiervoor unaniem groen licht gegeven, zei tijdelijk voorzitter Guy Verhofstadt. Ook CD&V zegt volmondig ja, de N-VA heeft nog enkele vragen.
Een echte verrassing is de beslissing van het partijbestuur en de fracties geenszins. Gisteren al had Verhofstadt verklaard dat zijn partij bereid is mee te onderhandelen over de vorming van de Vlaamse regering.

Het partijbestuur en de fracties hebben de onderhandelaars van Open VLD wel de opdracht gegeven om te gaan voor een "zo breed mogelijke jobkorting", zei Verhofstadt.

Tijdens de verkiezingscampagne hadden de Vlaamse liberalen sterk gepleit voor een uitgebreide jobkorting. In de nota van Vlaams formateur Kris Peeters (CD&V) wordt die jobkorting "selectiever" gemaakt.

CD&V zegt volmondig ja

Het politiek bestuur van CD&V heeft "met applaus" het licht op groen gezet voor deelname aan de onderhandelingen voor de vorming van een Vlaamse regering, hoewel dit niet echt verrassend is.

Op de vergadering heeft formateur Kris Peeters zijn formatienota toegelicht. "De voor ons drie essentiële punten staan er in", zegt Thyssen, "werken aan een innovatieve economie, de aanvullende kindertoeslag en het verder aanpakken van de wachtlijsten in de zorgsector."

De N-VA heeft nog vragen

Voor de N-VA definitief groen licht geeft om mee te onderhandelen, wil de partij "nog een aantal vragen en bezorgdheden uitklaren". Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever laten verstaan na afloop van het N-VA-partijbestuur.

Wat die vragen en bezorgdheden zijn, wil De Wever niet kwijt. Maar hij hoopt dat alles morgen kan uitgeklaard worden in een persoonlijk onderhoud met formateur Peeters.