Weer tienduizenden betogers in Teheran

In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn weer tienduizenden mensen op straat gekomen. Oppositiekandidaat Mousavi had opgeroepen om een dag van rouw in acht te nemen. Maandag kwamen acht betogers om het leven tijdens protesten die volgden op de controversiële uitslag van de verkiezingen in Iran.
De rust is nog lang niet teruggekeerd in Iran. Ook gisteren had Mousavi opgeroepen om te betogen tegen de uitslag van verkiezingen. Volgens bepaalde schattingen gaven tussen 70.000 en 500.000 mensen gehoor aan zijn oproep. Vandaag vroeg hij zijn aanhangers om in het zwart gekleed en in stilte te protesteren tegen de dood van zeker 8 betogers. Die werden maandag neergeschoten door leden van de Basij-militie, die de regering steunen.
De oppositie vecht de resultaten van de presidentsverkiezinhgen van vorige week aan. President Ahmadinejad won die met meer dan 60 procent, maar volgens de oppositie is er massaal fraude gepleegd.

De Raad van Hoeders heeft al verklaard dat bepaalde stemmen opnieuw geteld zullen worden. Het hoogste orgaan van de Islamitische Republiek is inmiddels al begonnen met het onderzoek van de 646 klachten die het heeft ontvangen, maar heeft ook de drie oppositiekandidaten -Mousavi, Karroubi en Rezai- uitgenodigd  om de klachten toe te  lichten.

De oproep van Mousavi is een duidelijk signaal aan het adres van ayatollah Khamenei, de opperste leider van de Islamitische republiek. Die zal morgen tijdens het vrijdaggebed oproepen om de rust te laten terugkeren in de straten van de Iraanse steden. Hoe groot het protest precies is, blijft moeilijk te vast te stellen, aangezien buitenlandse journalisten onder zware beperkingen moeten werken. De Iraanse regering riep gisteren ook een aantal ambassadeurs op het matje omdat hun landen zich "bemoeien" en "onbeschaamde" opmerkingen maken over interne aangelegenheden.

Weinig analisten denken echter dat het theocratisch regime echt in gevaar is. Maar de golf van kritiek is wel ongezien. Zo droegen zes voetballers van het nationaal elftal gisteren een groene band tijdens een kwalificatiewedstrijd  voor het WK in Zuid-Korea. Groen is niet alleen de kleur van de islam, maar ook de kleur die Mousavi heeft uitgekozen als symbool voor zijn campagne.