"Bij een lagere btw, ook lagere horecaprijzen"

Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zegt dat een beslissing over een BTW-verlaging in de horeca gemakkelijker zal verlopen als de sector zelf zijn prijzen verlaagt. De Europese Commissie heeft daarvoor onlangs het licht op groen gezet, maar de lidstaten moeten zelf de knoop doorhakken.
Van Quickenborne verwijst naar Frankrijk dat binnenkort met een eigen regeling van start gaat. "Frankrijk is het eerste land waar de BTW wordt verlaagd vanaf 1 juli. Maar men heeft daar wel de afspraak bekomen van de horecasector dat de prijzen worden verlaagd met 12 %. Dus de consument zal 12 % minder betalen op de maaltijden en ook op bepaalde dranken. Als de horecasector ook bij ons de bereidheid toont om dat te doen, dan kan er zeker gesproken worden", zegt de minister.

Erwin Van der Kelen, zelf horeca-uitbater en verantwoordelijk bij de Unie van Zelfstandige Ondernemers, kan minister Van Quickenborne bijtreden. Hij denkt inderdaad dat er voor de consument een duidelijke premie moet inzitten en hij denkt ook  dat de horeca bereid is om dat te doen. 

Het gaat om een mogelijke verlaging van de btw in de horeca van 25 procent nu tot 6 procent.