Arbeiders Agfa verwerpen besparingsplan

Bij Agfa Gevaert in Mortsel heeft 73 procent van de arbeiders het besparingsplan van de directie verworpen. De directie wil in totaal 10 procent besparen op de loonkosten, door onder meer loonsverlaging.
Het voorstel van de directie hield een loonsverlaging in van 3 procent. Daarna wilde ze 9 onbetaalde werkdagen invoeren in een periode van 20 maanden. "De directie heeft aangekondigd dat ze bij een verwerping van het voorstel eenzijdige maatregelen zou nemen. We moeten nu afwachten of ze het inderdaad zo hard zal spelen of ons toch zal uitnodigen om te onderhandelen", zegt Bruno Verlaeckt (ABVV).

Er zaten ook nog andere maatregelen in het pakket, waaronder de eerder aangekondigde afschaffing van het collectieve busvervoer, de gelijkschakeling van de ploegenpremie voor de verschillende diensten en een hervorming van het pensioenplan waardoor arbeiders de rente enkel nog onmiddellijk konden ontvangen bij hun pensioen en niet meer als maandelijkse bedragen.

"Die andere punten zijn natuurlijk ook belangrijk, maar wij zijn er zeker van dat de reden voor de verwerping door het personeel bij de gevraagde inlevering ligt. De arbeiders leveren al jaren in met herstructureringen en tijdelijke werkloosheid. Voor hen is het welletjes geweest", zegt Verlaeckt nog.

"Andere maatregelen zoeken"

"Het voorstel van de directie dat voorlag bij de arbeiders is met een grote meerderheid afgewezen", erkent woordvoerder Johan Jacobs van Agfa. Hij bevestigt dat "hier in België" de arbeiders inderdaad niet bereid lijken in te leveren.

"Dat verandert echter niets aan het standpunt van de directie. We moeten de vooropgestelde 10 procent kostenbesparing realiseren. Dat zullen we dan op andere manieren doen", benadrukt Jacobs.