Boeren stuurden verkeer in Brussel in de war

In Brussel was er opnieuw grote verkeersoverlast door betogende boeren. Op verschillende plaatsen in en rond de hoofdstad blokkeerden ze het verkeer. Vanmiddag stond er een lange file op de binnenring.
De boeren brachten de nacht door aan het Jubelpark. Vanochtend verspreidden ze zich opnieuw door de stad. Zo waren er ook blokkades aan de Beurs en aan het Louisaplein. Een aantal tractoren stonden aan het Schumanplein, op een steenworp van het Berlaymontgebouw.  Rond de middag vertrok een colonne tractoren ook naar het Atomium in Laken.

Vanochtend waren er ook problemen aan het Reyerscomplex. Ook een aantal tunnels moesten worden afgesloten, onder meer de Belliardtunnel.

Vanmiddag bleven de boeren een aantal verkeersknooppunten blokkeren. Zo waren er blokkades aan het Montgommeryplein, het Meiserplein en op de weg van en naar de luchthaven.

In Everberg was de E40-autosnelweg in beide richtingen afgesloten. Daardoor stond er een file tot 25 kilometer van op de Brusselse binnenring.

Europa wil melkprijs stabiliseren

De boeren trokken gisteren vanuit heel Europa Brussel binnen. Ze wilden tijdens de EU-top aandacht vragen voor de lage melkprijs. De Europese Commissie heeft vanochtend wel gezegd dat het de prijs wil stabiliseren in de komende maanden. Daarover is een ontwerpconclusie aangenomen.

Het was vooral de Duitse bondskanselier Angela Merkel die aan de kar trok. Zij pleit ervoor dat er nu een diepgaande analyse wordt gemaakt van de sector en dat er dan mogelijke oplossingen worden voorgesteld.

De boeren zelf  willen in ruil voor subsidies strengere quota zodat er minder melk op de markt komt. Volgens Europa zijn echter vooral de economische crisis en de goedkope import de grote boosdoeners.