DAF Trucks kan ontslagen drastisch terugschroeven

Vrachtwagenbouwer DAF Trucks in Oevel kan het aantal ontslagen drastisch terugschroeven. Via het systeem van deeltijds werk en economische werkloosheid worden maar 377 mensen ontslagen in plaats van 873.
De ruim 200 bedienden gaan vanaf 1 juli minstens voor een half jaar vier vijfde werken. Het aantal ontslagen onder de bedienden kan op die manier worden beperkt tot 27 in plaats van de geplande 73. Brugpensioen wordt mogelijk vanaf 58 jaar. Het loonverlies blijft beperkt door steunmaatregelen van de Vlaamse overheid en compensaties van DAF Trucks zelf.

Door het systeem van economische werkloosheid kan het aantal ontslagen bij de arbeiders teruggebracht worden van 800 naar 350. Voor de arbeiders die in dienst kunnen blijven, is er werkzekerheid voor de komende twee jaar, op voorwaarde dat de economische situatie niet nog slechter wordt. De werknemers die wel ontslagen worden, zullen intensief worden begeleid in hun zoektocht naar een nieuwe job.