Dode bij bomaanslag in Baskenland

In Spaans Baskenland is een dode gevallen toen een autobom ontplofte. De politie heeft een lichaam gevonden in het wrak. Het gaat om een politieagent. Het is de eerste dodelijke aanslag sinds december vorig jaar.
De auto ontplofte op een parkeerterrein niet ver van de stad Bilbao. De aanslag is nog niet opgeëist. Maar het lijkt erop dat de afscheidingsbeweging ETA verantwoordelijk is voor de aanslag. Die ijvert al jaren voor een onafhankelijk Baskenland, vaak met gewelddadige middelen.

Volgens berichten zou de bom aan de onderkant van de wagen zijn geplaatst, een methode die wel vaker door de ETA wordt gebruikt.

Het slachtoffer zou een agent zijn van de antiterreurafdeling van de Spaanse Nationale Politie. Hij laat twee kinderen na. Zijn vrouw is in shock opgenomen in het ziekenhuis.

Volgens Patxi Lopez -de socialistiche premier van Baskenland- is er geen twijfel mogelijk: ETA heeft de bom geplaatst. "We zullen met hen afrekenen, zij tonen ons de weg van de pijn, wij zullen hen de weg naar de gevangenis tonen", aldus een strijdvaardige Lopez.

Als ETA echt verantwoordelijk is voor de aanslag gaat het om de eerste aanslag sinds Lopez premier is. Lopez is de eerste niet-nationalistische premier in de deelstaatregering van Baskenland. Het voorbije jaar werden drie leiders van de ETA opgepakt, waardoor de afscheidingsbeweging telkens moest hergroeperen.