Europese leiders scharen zich achter Barroso

Op de top van Europese Unie in Brussel hebben alle leiders van de 27 lidstaten hun steun uitgesproken voor de kandidatuur van Commissievoorzitter Barroso om zijn mandaat te vernieuwen. "Ik ben bijzonder trots en ontroerd", verklaarde de 53-jarige Portugees.
De steun is een belangrijke stap voor Barroso, die trouwens de enige officiële kandidaat was om voorzitter te worden van de Europese Commissie. Na een lange avondvergadering besloten de leiders van de lidstaten om zich achter de Portugees te scharen. De steun komt niet als een verrassing. In diplomatieke kringen was de voorbije weken te horen dat geen enkele lidstaat van plan was om een alternatieve kandidaat naar voren te schuiven.

"Ik mocht indrukwekkende woorden van erkenning en aanmoediging in ontvangst nemen, en dat van leiders van verscheidene politieke families", liet een trotse Barroso verstaan. Maar 100 procent zeker van een vernieuwd mandaat is de Portugees nog niet. De benoeming gaat nu naar het nieuw verkozen Europees Parlement. Niet alle fracties zijn gelukkig met het vooruitzicht om nog eens 5 jaar Barroso aan het hoofd van de Commissie te zien. Parlementsleden verwijten hem een gebrek aan leiderschap en visie, net nu heel Europa in een zware economische crisis zit.

De EVP -de gematigd conservatieve fractie in het EP- steunt Barroso. Maar socialisten en groenen zijn niet van plan om voor de Portugees te stemmen. Een alternatieve kandidaat schuiven ze echter niet naar voren, maar ze hopen de benoeming uit te stellen tot na het zomerreces. Daar willen de lidstaten en de EVP echter niet van weten. De liberale fractie blaast momenteel warm en koud. Ook zij schuiven niemand naar voren -ook niet Guy Verhofstadt (Open VLD)- en lieten verstaan dat ze Barroso wel willen steunen op voorwaarde dat een andere Europese topjob naar een liberaal gaat.