Ierland houdt in oktober tweede referendum

Ierland zal in oktober opnieuw een referendum organiseren over het Verdrag van Lissabon. Dat heeft de Ierse premier Brian Cowen (foto) aangekondigd. In de hoop op een ja-stem van de Ieren, heeft de Europese top in Brussel een aantal toegevingen gedaan.
De Europese leiders hebben Ierland de waarborg gegeven dat het Verdrag niet zal raken aan de Ierse neutraliteit, belastingpolitiek en abortuswetgeving. De waarborgen zullen worden opgenomen in een juridisch bindend protocol, dat de lidstaten pas na de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon moeten ratificeren.

De toezeggingen veranderen in wezen niets aan de inhoud van het verdrag, maar volgens de Ierse regering lag de bekommernis over de Ierse soevereiniteit aan de basis van de mislukking van een eerste referendum over Lissabon, in juni vorig jaar. Toen wees ruim 53 procent van de Ieren de ratificatie van het verdrag af.

Het verdrag over de hervorming van de Europese Unie kan pas in werking treden wanneer alle 27 lidstaten de tekst hebben geratificeerd. In de meeste landen is dat intussen gebeurd.