Khamenei wil dat protesten ophouden

Ayatollah Khamenei ontkent dat er fraude is gepleegd tijdens de recente presidentsverkiezingen in Iran en eist dat het protest ophoudt. De opperste leider van de Islamitische Republiek sprak de natie toe tijdens het vrijdaggebed.
Het was de eerste keer dat Khamenei zich in het openbaar uitsprak over de protesten in Iran. Die braken uit nadat president Mahmoud Ahmadinejad een meerderheid had behaald bij de presidentsverkiezingen van vorige week. Volgens oppositiekandidaat Mousavi is er echter massaal fraude gepleegd en moeten er nieuwe verkiezingen komen.
De betogingen zijn de grootste sinds Iran in 1979 een Islamitische Republiek werd. Maar in het vrijdaggebed bij de Islamitische Universiteit in Teheran waarschuwde Khamenei de vele duizenden betogers. "De presidentsverkiezingen worden beslecht via de stembus, niet op straat". Volgens hem proberen buitenlandse machten de straatprotesten te misbruiken om het regime omver te werpen. Opmerkelijk is dat hij zijn steun uitsprak voor de huidige president. "Uiteraard leun ik wat betreft binnenlandse en buitenlandse politiek meer aan bij Ahmadinejad", aldus de ayatollah.

Het is nu afwachten of de betogers luisteren en ophouden met hun protest. Nu de top van het regime zich kant tegen het protest, lijkt een confrontatie onafwendbaar indien de straten weer vollopen met boze aanhangers van Mousavi.