N-VA en SP.A willen maar 3 partijen in regering

N-VA en SP.A zijn niet te vinden voor een Vlaamse regering met vier partijen. Dat is gebleken na een gesprek van voorzitters Bart De Wever en Caroline Gennez met Kris Peeters (CD&V).
De N-VA toonde zich gisteren tevreden over de inhoud van de nota van Peeters, maar had toch nog enkele vragen. De partij wilde over sommige punten eerst nog meer duidelijkheid krijgen en had daarom een extra gesprek met Peeters gevraagd.  Na afloop van dat gesprek zei De Wever dat hij Peeters duidelijk had gemaakt dat de N-VA geen regering met vier partijen ziet zitten, en dus ook niet met vier wil onderhandelen. 

In een grote coalitie met vier partijen zou een van de drie kleinere partijen mathematisch niet nodig zijn. "Vier is te veel, er kan altijd iemand overboord worden gegooid", zei De Wever. Hij meent ook dat een regering met drie daadkrachtiger kan besturen in tijden van economische crisis.

De Wever heeft Peeters zijn voorkeurscoalitie bekendgemaakt, op basis van de gesprekken van de voorbije weken. Met welke andere partijen de N-VA in zee wil, wou hij echter voorlopig niet kwijt.

"Stabiele regering die echte keuzes maakt"

Ook de SP.A wil dat de volgende Vlaamse regering uit drie partijen bestaat. Dat heeft voorzitter Caroline Gennez laten verstaan na haar onderhoud met Kris Peeters.
"We willen een stabiele regering met drie partijen die echte keuzes maakt en met een sterk sociaal programma", aldus Gennez. Met welke partijen Gennez de onderhandelingen wil aangaan, wou ze niet zeggen. "Dat is het werk van de formateur. Wij hebben nog geen veto's uitgesproken en geen koppelingen gemaakt met het federale niveau."

Gennez herhaalde dat de SP.A op basis van de formatienota van Peeters bereid is te onderhandelen. Dat had het partijbureau vanmorgen beslist. "We gaan ervoor dat we die formatienota sociaal kunnen versterken", zei Gennez.