Oude man "die velen begeesterde" is niet meer

In Japan is Tomoji Tanabe gestorven. De man was 113 jaar en stierf in zijn slaap. "Hij is vredevol heengegaan, in het bijzijn van zijn familieleden", zei een woordvoerster van de stad Miyakonojo, op het zuidelijke Japanse eiland Kyushu, waar de man stierf.
Tanabe werd geboren op 18 september 1895 en telde dus 113 lentes. Hij had 5 zonen en 3 dochters. In de loop der jaren kwamen daar nog 25 kleinkinderen bij, 53 achterkleinkinderen en 6 achterachterkleinkinderen.
Tanabe werd officieel in het Guiness Book of World Records opgenomen als 's werelds oudste man toen hij 111 was.

De man was vroeger landmeter. In een mededeling staat dat hij "elke ochtend melk dronk en de krant las. Hij vermeed alcohol en rookte niet." Een van zijn favoriete gerechten was gebakken garnaal, net als een soep op basis van sojapasta met schelpdieren.

Tanabe was de voorbije jaren uitgegroeid tot een echt symbool van lang leven. De burgemeester van Miyakonojo zei dat Tanabe zijn stad de status gegeven had van "een stad waar je oud wordt." "Hij begeesterde velen", zei de burgemeester nog. "Ik ben diep bedroefd door zijn overlijden."

Tanabe woonde op het einde van zijn leven bij zijn vijfde zoon en zijn schoondochter.

Oud worden doe je in Japan

Dat de oudste man ter wereld in Japan woont, is geen toeval. De levensverwachting in Japan behoort tot de hoogste ter wereld. Vrouwen worden er gemiddeld 86 en mannen 79. Die goede score wordt door sommigen toegeschreven aan de gezonde Japanse keuken, die veel rijst- en visgerechten bevat.

Het aantal Japanners dat 100 jaar en ouder wordt, is in de voorbije 6 jaar verdubbeld. In 2008 lag dat aantal op 36.000, een record. Het zijn evenwel vooral vrouwen die de 100 halen, met 86 procent van het totaal. Volgens een studie van de VN zou het aantal "honderders" in Japan in de richting van het miljoen gaan tegen 2050.