Peeters kiest voor regering zonder liberalen

Formateur Kris Peeters (CD&V) wil een nieuwe Vlaamse regering vormen met CD&V, N-VA en SP.A. Dat heeft hij op een persconferentie aangekondigd. De liberalen van Open VLD vallen dus uit de boot.
Peeters hakte de knoop door nadat hij de voorzitters van de N-VA, SP.A en CD&V had ontvangen. N-VA en SP.A wilden liever niet met vier partijen regeren. N-VA koos duidelijk voor een coalitie met CD&V en SP.A, de SP.A wou slechts met drie partijen in de regering en had geen bezwaar tegen de N-VA. CD&V wilde geen voorkeur uitspreken voor een coalitie met drie of vier, maar stelde vast "dat twee partijen met drie verder willen, zonder Open VLD".

De formateur gelooft dat de nieuwe Vlaamse regering met de drie partijen een krachtig beleid zal kunnen voeren.  "Het is de bedoeling dat deze drie partijen de vijf jaar uitzitten en voor een krachtig beleid gaan voor Vlaanderen", aldus Peeters.

Peeters bracht Open VLD-voorzitter Guy Verhofstadt op de hoogte van zijn keuze. "Het is typisch aan de Vlaamse en Belgische politiek dat wij in coalities zitten. De formateur moet dan snel keuzes maken, moet dat niet laten aanmodderen, en ik heb een keuze gemaakt", klinkt het.

De onderhandelingen tussen CD&V, N-VA en SP.A starten maandagavond in het Errerahuis op basis van zijn formateursnota. De drie partijen zullen in het nieuwe Vlaamse Parlement 66 van de 124 zetels hebben, een nogal krappe meerderheid.

Liberalen blijven in federale regering

In een mededeling zegt Open VLD dat het akte heeft genomen van de beslissing van formateur Peeters om regeringsonderhandelingen te starten zonder Open VLD.

"Open VLD heeft als verliezer van de verkiezingen haar verantwoordelijkheid opgenomen om in deze crisistijd de formatie niet extra moeilijk te maken. Daarom hebben we nooit exclusieven of veto's gesteld, noch inhoudelijk, noch naar samenstelling van de volgende regering", luidt het.

"In moeilijke tijden is er nood aan partijen en regeringen die samenwerken. Dit verandert dan ook niets aan ons engagement in de federale regering". Ook aan Franstalige kant had de MR al laten weten dat het in de federale regering blijft, ondanks het feit dat de partij buiten de onderhandelingen voor een Waalse en Brusselse regering wordt gehouden.

"Open VLD viel ons elke dag aan"

Het N-VA-partijbestuur heeft volgens voorzitter Bart De Wever unaniem gekozen voor een coalitie zonder Open VLD.

"Zoals die partij zich tegenover ons gedraagt, kon dat niet anders. Ondanks het feit dat Open VLD de verkiezingen verloren heeft, voert ze elke dag het hoge woord, waarbij ze elke dag de N-VA aanvalt, ook onder de gordel", zegt De Wever.

Hij heeft het onder meer over een interview met Open VLD-minister Patricia Ceysens, waarin die stelde dat de "nationalistische kijk en de taalsymbolenstrijd van de N-VA buitenlandse investeerders wegjagen".

"Dit is een werkbare formule"

SP.A-voorzitter Caroline Gennez zegt blij te zijn dat formateur Peeters geluisterd heeft naar de verzuchtingen van haar partij en gekozen heeft voor een stabiele coalitie.

"Het federale niveau zit al jaren in de miserie. Het risico bestond dat dit spelletje op Vlaams niveau zou herbeginnen, maar dat is dus niet het geval. Er worden geen oekazes gesteld, er wordt niemand gegijzeld, er komt geen kaartersclub. Dit is een werkbare formule", vindt Gennez.

Ze wil net zoals Peeters dat er nu snel een nieuwe Vlaamse regering komt. "De Vlaamse regering kan een belangrijke rol spelen in de aanpak van de crisis".