VS beschermt Hawaï tegen Koreaanse raketaanval

De Verenigde Staten hebben extra raketafweersystemen en radars geïnstalleerd op het eiland Hawaï. Noord-Korea dreigt er immers mee om raketten af te vuren op de Amerikaanse staat in de Stille Oceaan. De bezorgdheid om de nucleaire ambities van Noord-Korea neemt toe.
Eind vorige maand liet Noord-Korea een atoombom ontploffen die viel krachtiger was dan een vorige bom die het stalinistische regime in 2006 tot ontploffing bracht. Twee maanden geleden lanceerde Pyongyang dan weer lange afstandsraketten, die een bereik hebben van meer dan 6.000 kilometer. De internationale verontwaardiging was groot.

Vorige week werd in de VN-Veiligheidsraad een resolutie goedgekeurd die strenge sancties oplegt aan Noord-Korea. Het regime reageerde furieus en liet verstaan dat het er niet voor zal terugdeinzen om zijn kernwapens in te zetten. Volgens een Japanse krant zou Pyongyang opnieuw een langeafstandsraket willen afvuren die tot Hawaï zou reiken. Een eerdere poging mislukte drie jaar geleden op 4 juli, niet toevallig de Amerikaanse nationale feestdag.

Volgens de krant zou de test opnieuw begin juli uitgevoerd worden. Maar Amerika is voorbereid op een eventuele raket die haar richting wordt afgevuurd. "Zonder in detail te treden, kan ik zeggen dat wanneer het nodig zou zijn, we klaar staan om Amerikanen en het Amerikaanse grondgebied te beschermen".

De bezorgdheid rond het regime in Pyongyang neemt toe. De VN-resolutie die vorige week werd goedgekeurd roept ook alle VN-lidstaten op om "verdachte" schepen te inspecteren die verboden wapens vervoeren. De Amerikaanse marine zou een Noord-Koreaans schip volgen dat voor de kust van China vaart en materiaal voor een raket zou vervoeren. President Barack Obama riep gisteren de Amerikaanse banken op om waakzaam te zijn voor Noord-Koreaanse methodes om financiële sancties te ontwijken.