"Btw-verlaging in horeca kan er snel komen"

De btw-verlaging in de horeca kan er snel komen als de sector zelf bereid is om de prijzen te verlagen. Dat heeft minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) gezegd.
De EU heeft onlangs het licht op groen gezet voor zo'n btw-verlaging, maar de lidstaten moeten zelf beslissen hoe en wanneer ze de wet aanpassen. Frankrijk heeft dat al gedaan: daar verlaagt de btw op 1 juli.

"In Frankrijk is de beslissing al genomen, maar er is wel afgesproken dat de sector de prijzen verlaagt met 12%. De consument zal er dus 12% minder betalen voor maaltijden en bepaalde dranken", zegt Van Quickenborne.

"Als de horeca ook bij ons bereid is om de prijzen te verlagen, kan er gepraat worden over een verlaging van de btw."

De sector zelf reageert alvast opgetogen. Erwin Van der Kelen van Unizo, zelf horeca-uitbater, denkt dat een akkoord mogelijk is. "Voor de consument moet er een duidelijke premie inzitten. Ik denk zeker dat de horeca bereid is om daarover te praten." 

Momenteel geldt een btw van 21% in de horeca. Die zou worden verlaagd tot 6%. Hoeveel de sector de prijzen zou moeten laten dalen, is niet bekend.