Modern Akropolismuseum voor oude kunst

In Athene is vandaag het nieuwe museum op de Akropolis feestelijk geopend. In het moderne museum worden antieke kunstwerken uit de oudheid tentoongesteld. De opening is voor de Grieken ook de aanleiding om enkele waardevolle frontonsculpturen terug te eisen van Groot-Brittannië.
Het heeft 40 jaar geduurd voor het Akropolismuseum er gekomen is. Het gebouw, dat 130 miljoen euro kostte, is een ontwerp van de Zwitsers-Amerikaanse architect Bernard Tschumi. Er is veel glas gebruikt zodat de bezoeker altijd een zicht heeft op de Akropolis.
Bij de feestelijke opening waren staats- en regeringsleiders uit verschillende Europese landen aanwezig. "Het is een dag van vreugde, die we met de wereld delen", zei de Griekse minister van Cultuur, Antonis Samaras.

In het gebouw zijn 350 kunstschatten en beelden uit de Griekse oudheid te bewonderen. Op de derde verdieping staan frontonsculpturen uit de Parthenontempel. De helft ervan is namaak, want de oorspronkelijke beelden zijn twee eeuwen geleden naar Groot-Brittannië gesmokkeld door Lord Elgin en staan nu in het British Museum in Londen.

De Grieken eisen de beelden al langer terug, maar voorlopig zullen de bezoekers het met de kopieën moeten doen.