Open VLD houdt de lippen stijf op elkaar

Bij Open VLD is er een algemene radiostilte nadat de partij uit de boot is gevallen bij de onderhandelingen over een nieuwe Vlaamse regering. Geen enkel kopstuk van de partij wenst te reageren op wat er gisteren gebeurd is.
"Three is a party, four is a crowd", zei De Wever eergisteren nog en uiteindelijk werd Open VLD het kind van de rekening. De liberalen verzeilen na 10 jaar opnieuw in de oppositie en dat doet duidelijk pijn.

Gisteren liet de partij nog in een korte mededeling weten dat stabiliteit en banen de bekommernis van de partij blijven, of dat nu in de meerderheid of de oppositie is. Vandaag wil echter niemand iets kwijt. Alle telefoons blijven onbeantwoord.

Dat Open VLD niet mag meeregeren, is ook slecht nieuws voor enkele opvolgers. Omdat de kopstukken geen ministerportefeuille opnemen, mogen zij niet naar het Vlaams Parlement.

Voormalig Kamerlid Bruno Steegen zou normaal gezien Marino Keulen opvolgen, maar moet dus in Limburg blijven. In Vlaams-Brabant kan Jo De Ro naar zijn zitje fluiten: Patricia Ceysens zal dat immers zelf opnemen.

Maandagavond komen CD&V, SP.A en N-VA een eerste keer bijeen om te praten over de formateursnota. Zonder Open VLD hebben zij een meerderheid van 66 op 124 zitjes in het Vlaams parlement.