Protest in Iran wordt steeds grimmiger

In de Iraanse hoofdstad Teheran hebben politie en regeringsmilities in de lucht geschoten om een betoging van de oppositie uiteen te drijven. Oppositieleider Mir Hossein Mousavi heeft intussen kritiek geuit op de aanpak van de crisis door de hoogste geestelijke leider ayatollah Ali Khamenei.
Het straatprotest tegen de afloop van de presidentsverkiezingen in Iran blijft dus voortduren, ook na de dreigementen van grootayatollah en geestelijk leider Ali Khamenei.

Vandaag zijn opnieuw duizenden mensen op straat gekomen in Teheran. De politie en regeringsmilities schoten in de lucht en zetten waterkanonnen en traangas in om de demonstraten uit elkaar te drijven.
 
Volgens getuigen zouden aanhangers van Mousavi ook een kantoor van de beweging van president Ahmadinejad in brand hebben gestoken en zouden er twee doden zijn gevallen bij een explosie nabij het mausoleum van de vroegere leider ayatollah Ruhollah Khomeini.

Bevestiging daarvan is echter moeilijk te krijgen omdat buitenlandse journalisten niet zonder toestemming van de overheid meer mogen werken.

Sinds vorige week zjin er dagelijks straatprotesten. De betogers zeggen dat de radicale president Mahmoud Ahmadinejad enkel herkozen is door massaal geknoei. Gisteren heeft de "faqih" (jurist) ayatollah Ali Khamenei, de hoogste grondwettelijke macht in Iran, zich achter Ahmadinejad geschaard.

Mousavi uit kritiek op Khamenei

Intussen heeft oppositieleider Mir Hossein Mousavi op zijn website opnieuw de annulering van de resultaten van de presidentsverkiezingen gevraagd.
Mousavi deed dat in een oproep op het internet tot de Raad van Wachters, de machtige instelling die moet toezien op de politiek in Iran. Hij riep ook zijn aanhangers op om een nationale staking te houden in het geval dat hij gearresteerd zou worden.

Mousavi gaat daarmee openlijk in tegen grootayatollah Khamenei en dat is uiterst ongebruikelijk in Iran.

Die raad wil wel 10% van de stemmen laten hertellen, maar heeft tot nu toe geweigerd om de verkiezingen ongeldig te verklaren. Mousavi blijft erbij dat er op grote schaal geknoeid is om om de radicale president Mahmoud Ahmadinejad te laten herkiezen.

Ahmadinejad heeft intussen grootayatollah Ali Khamenei bedankt voor zijn "wijze beslissing" om de verkiezingen geldig te verklaren.