Stocletpaleis op erfgoedlijst van Unesco?

België heeft het Stocletpaleis in Sint-Pieters-Woluwe naar voren geschoven om opgenomen te worden in de werelderfgoedlijst van Unesco. In totaal zijn dertig natuurlijke of culturele sites van over de hele wereld kandidaat.
Het internationale expertencomité van Unesco vergadert eind juni in Sevilla om sites te kiezen die de onderscheiding verdienen voor hun "uitzonderlijke universele waarde". Op de huidige werelderfgoedlijst prijken al 878 sites uit 145 landen.

Het Stocletpaleis is de bekende villa in art nouveaustijl aan de Tervurenlaan in Sint-Pieters-Woluwe. Het gebouw is van de hand van de Oostenrijkse architect Josef Hoffmann in opdracht van Adolphe Stoclet. Opvallende elementen aan het Stocletpaleis zijn de beeldengroep van Franz Metzner en de mozaïeken van Gustav Klimt. Het gebouw is ook sinds 1976 een beschermd monument.

Unesco dreigt er dit jaar ook mee de Duitse stad Dresden van de werelderfgoedlijst te schrappen. Dresden is begonnen met een brug in het stadscentrum te bouwen.