Wie keert terug, wie niet en wie is nieuw?

Maandagavond komen CD&V, N-VA en SP.A een eerste keer bijeen om te praten over de nota van formateur Kris Peeters (CD&V). Achter de schermen wordt intussen wel al gepraat over portefeuilles en namen.
Volgens de partijen gaat het voorlopig alleen over inhoud, maar in werkelijkheid heeft elke partij al enkele plannetjes klaar over de invulling van de regering.

Wetstraatjournalisten gaan ervan uit dat CD&V straks 4 portefeuilles krijgt én de voorzitter van het Vlaams Parlement. Zowel de N-VA als de SP.A zouden 3 portefeuilles krijgen. Er zijn dus 11 postjes te verdelen, maar zoals steeds zijn er meer gegadigden.

CD&V heeft 3 certitudes

Dat Kris Peeters straks minister-president wordt staat buiten kijf. Na de schitterende scores voor Hilde Crevits en Jo Vandeurzen lijkt het maar logisch dat ook zij in de regering mogen. In dat geval blijft er nog 1 ministerportefeuille over én het voorzitterschap van het Vlaams Parlement.

Joke Schauvliege en Eric Van Rompuy lijken belangrijke kandidaten voor die jobs.

Bij de SP.A zijn de postjes duur

Bij de socialisten is Frank Vandenbroucke een certitude, al dan niet opnieuw op Onderwijs. Omdat Bert Anciaux normaal gezien niet terugkeert, zijn er nog 2 portefeuilles te verdelen en die worden duur.

Peter Van Velthoven staat met stip genoteerd, maar ook Kathleen Van Brempt en coming man John Crombez worden genoemd. En dan is er nog Freya Van den Bossche. Na een paar jaar op de achtergrond, lijkt zij klaar voor een comeback.

En dan is er ook nog Pascal Smet. In de tienkoppige ploeg moet minstens 1 minister uit de hoofdstad komen. Naast federaal minister Steven Vanackere (CD&V) is Smet de enige kanshebber. Omdat de SP.A in Brussel uit de regering valt, is Smet vrij. De kans lijkt erg groot dat hij wordt opgevist.

Alleen Bourgeois heeft ervaring bij de N-VA

Bij de N-VA heeft maar één iemand bestuurservaring: Geert Bourgeois. Hij was de afgelopen legislatuur al minister van Media en keert normaal gezien dus terug.

Omdat velen denken dat Bart De Wever voorzitter blijft, zijn er nog 2 andere portefeuilles te verdelen. Jan Peumans lijkt de grootste kanshebber: hij was de afgelopen jaren fractieleider van de partij én zit mee aan de onderhandelingstafel. Daarnaast worden ook de namen van Kris Van Dijck, Mark Demesmaeker en Helga Stevens genoemd.