"Original" wint op Filmfestival van Sjanghai

Het Deens-Zweedse drama "Original" heeft op het 12e Filmfestival van Sjanghai de prijs voor beste film gewonnen. Hoofdrolspeler Sverrir Gudnason kreeg de prijs voor beste acteur voor zijn vertolking van de zoon van een moeder met psychologische problemen.
"Slumdog millionaire"-regisseur Danny Boyle, die de jury voorzat, noemde de debuutfilm van Antonio Tublen en Alexander Brondsted "een ontroerende en revolutionaire studie van iemand die psychisch ziek is die altijd meelevend is en nooit sentimenteel." Gudnason werd geloofd voor zijn "briljante, gevoelige en humoristische acteerprestatie".
Simone Tang kreeg de prijs voor beste actrice voor haar vertolking in de Deense film "Aching hearts". Julius Sevcik kreeg de prijs voor beste regisseur voor "Normal", een prent over een seriemoordenaar in de jaren 30.

De Amerikaanse muzikant Quincy Jones en de Franse actrice Isabelle Huppert kregen beiden een lifetime achievement award. Jones maakte in Sjanghai bekend dat hij de Chinese componist Tan Dun zal assisteren bij het schrijven van het themalied voor de wereldexpo in Sjanghai in 2010.