Ahmadinejad bekritiseert het Westen

Iran verhardt de toon tegen westerse landen die kritiek hebben op het regime. President Ahmadinejad beschuldigt de Verenigde Staten en Groot-Brittannië van inmenging in de binnenlandse politiek.

BBC-correspondent Jon Leyne krijgt 24 uur de tijd om het land te verlaten. Leyne zou "de opstandelingen" ondersteund hebben. Ook andere Britse media hebben te horen gekregen dat ze "moeten ophouden met leugens te verspreiden". Het kantoor van de BBC in Teheran blijft voorlopig wel open.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband heeft de kritiek van Ahmadinejad al verworpen. "Voor Groot-Brittannië staat het als een paal boven water dat het Iraanse volk zelf zijn regering moet kiezen", zei de minister.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel roept de Iraanse overheid op om vreedzaam protest toe te laten en over te gaan tot een hertelling van de stemmen.

Obama uit kritiek

De Amerikaanse president Barack Obama heeft intussen de Iraanse regering in een schriftelijke verklaring opgeroepen om het geweld tegen burgers te stoppen. "De Verenigde Staten staan achter de betogers die hun universele recht op vrije meningsuiting uitoefenen."

Obama kreeg de voorbije dagen zware kritiek van de Republikeinse oppositie in het Amerikaanse congres omdat hij de gebeurtenissen in Iran niet scherp genoeg veroordeelde.

Op de Amerikaanse zender CBS zei hij eerder dat hij niet de indruk wil wekken dat de VS zich bemoeit met een interne Iraanse situatie. Dat zou de conservatieve krachten in Iran een excuus geven om er een conflict tussen de VS en Iran van te maken.

Maar in zijn schriftelijke verklaring windt Obama er - voor het eerst - weinig doekjes om. "De Iraanse regering moet begrijpen dat de wereld toekijkt", zei Obama in de verklaring. "We roepen de Iraanse regering op alle geweld en onrechtvaardige daden tegen haar eigen volk stop te zetten."

Volgens Obama moet "het universele recht op meningsuiting en vergadering nageleefd worden en de Verenigde Staten staan aan de zijde van al wie deze rechten wil uitoefenen".

"Ideeën onderdrukken helpt niet om ze te doen verdwijnen. Uiteindelijk zal het Iraanse volk de daden van zijn eigen regering beoordelen", liet Obama verstaan. "Als de Iraanse regering het respect van de internationale gemeenschap zoekt, dan moet het de waardigheid van haar eigen volk respecteren en regeren met eensgezindheid en niet met onderdrukking."