Iraanse religieuzen raken verdeeld

In Iran lijken de machtige religieuze leiders steeds meer verdeeld over de politieke crisis in het land. De voormalige presidenten en religieuzen Rafsanjani en Khatami lijken zich meer en meer in de debatten te mengen.
Vanochtend is in Teheran de dochter van ex-president en ayatollah Hashemi Rafsanjani aangehouden. De vrouw, een gewezen parlementslid, had de voorbije dagen betogers van de oppositie toegesproken. Ook andere familieleden van Rafsanjani zouden zijn opgepakt.

Rafsanjani -een notoir tegenstander van de radicale president Mahmoud Ahmadinejad- heeft nog niet openlijk gereageerd, maar kan veel gewicht in de schaal leggen.

Hij is ayatollah en voorzitter van de machtige Raad van Experts. Die omvat hoge religieuzen die desnoods de hoogste geestelijke leider in Iran, grootayatollah Ali Khamenei, kunnen afzetten.
 
Intussen heeft de gematigde ex-president Mohammed Khatami de regering opgeroepen om de betogers die de voorbije dagen zijn opgepakt vrij te laten. Op die manier zou de situatie afkoelen en kan een gevaarlijke toestand vermeden worden, aldus Khatami.
 
Ook ayatollah Hossein Ali Montazeri, ooit aangeduid als de opvolger van ayatollah Khomeini maar nadien in ongenade gevallen, heeft kritiek op de aanpak van de overheid. Hij roept op tot drie dagen van nationale rouw voor de slachtoffers van de afgelopen dagen.
 
Presidentskandidaat Mir Hossein Mousavi is dat niet van plan. .In een oproep aan de Raad van Wachters heeft hij gisteren nogmaals gevraagd de uitslag van de verkiezingen te annuleren.

IJzeren vuist en pistache

Ayatollah Ali Akbar Hashemi Rafsanjani was een belangrijk opposant tegen het vroegere regime van de Shah. Hij speelde een belangrijke rol bij de Iraanse revolutie die in '79 de radicale ayatollah Khomeini aan de macht bracht. 

Rafsanjani was president tussen '89 en '97 en bouwde de voorbije decennia een zakenimperium op met belangen in Iraanse industriële groepen en een monopolie op de handel in pistachenoten.

Aanvankelijk erg radicaal-islamitisch (hij wordt verdacht van betrokkenheid bij terreuraanslagen in het buitenland) is Rafsanjani de voorbije jaren meer gematigd geworden. Als ayatollah heeft Rafsanjani achter de schermen veel macht en is hij een te vrezen tegenstander voor president Ahmadinejad, zeker als andere religieuzen ook die stap zouden zetten.

Mousavi geeft niet op

In een mededeling heeft de Iraanse oppositieleider Mir Hossein Mousavi zijn aanhangers opgeroepen om het protest vol te houden. De bevolking heeft het recht om op te komen tegen verkiezingsfraude, zei hij.
Wel vroeg Mousavi om terughoudendheid en vreedzaam protest om te vermijden dat er een bloedbad komt.

In een aantal wijken van Teheran is vandaag opnieuw geschoten. Of daarbij doden zijn gevallen, is nog niet duidelijk.

Wel hebben betogers her en der straten bezet en roepen ze slogans van op daken. Dat is een beproefde taktiek van tijdens het protest tegen de Shah in '78.