Meer autonomie voor Inuit op Groenland

Groenland, het Deense eiland ten noordoosten van de kust van Canada, heeft voortaan zelfbestuur. Het wordt bevoegd voor zijn eigen justitie en politie, en het Groenlands - Kalaallisut - wordt de officiële taal.
Groenland, een eiland met een oppervlakte van 2.175.600 km² in de Atlantische Oceaan, werd honderden jaren geleden gekoloniseerd door Denemarken. Het telt bijna 57.000 inwoners, voornamelijk Inuit.
In 1979 verkreeg Groenland al een beperkte vorm van autonomie. In november vorig jaar stemden de inwoners van Groenland in een referendum massaal voor grotere zelfstandigheid. De overheid wordt nu bevoegd voor politie en justitie.

Groenland heeft voortaan ook zelfbeschikkingsrecht over de natuurlijke rijkdommen van het land. In de bodem zitten olie, gas, goud en diamanten. Nu is dat nog moeilijk te ontginnen, maar dat kan veranderen door de opwarming van het klimaat.

Voorstanders van onafhankelijkheid hopen dat de verwachte stijging van de inkomsten uit die ontginning de weg kan vrijmaken voor volledige autonomie. Groenland is momenteel in grote mate afhankelijk van subsidies vanuit Denemarken.

Analisten menen dat elke stap in de richting van autonomie zal worden afgeblokt door de nieuwe linkse regering in Groenland die begin juni verkozen werd. Premier Kuupi Kleist (foto) wil zich concentreren op de aanpak van grote sociale problemen, zoals alcoholisme, huiselijk geweld en het hoge zelfmoordcijfer in Groenland.
Denemarken blijft na vandaag wel bevoegd voor Defensie en Buitenlandse Zaken, en de Deense koningin Margaretha blijft het staatshoofd. Een gouverneur vervult namens de koningin de rol van landvoogd.