Plaats niet afstaan in metro leidt tot celstraf

Mensen die met de New Yorkse metro reizen kunnen maar beter hun plaats afstaan aan ouderen of minder mobiele mensen. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een boete tot 50 dollar en zelfs een gevangenisstraf van 10 dagen.
De regel dat je moet opstaan voor ouderen of minder mobiele mensen bestaat al langer in New York, maar weinigen leken daar tot nog toe gehoor aan te geven. De Metropolitan Transportation Authority (MTA) van New York voert daarom de campagne tegen zelfzuchtige passagiers op de New Yorkse metro op.

Met een nieuwe postercampagne maakt de MTA de passagiers duidelijk dat ze meer riskeren dan een kwade blik. Je plaats niet afstaan, staat gelijk met een overtreding van de wet. Wie het weigert te doen, riskeert dan ook een boete van 25 tot 50 dollar en in sommige gevallen zelfs een gevangenisstraf van 10 dagen.

Deze week worden de posters in duizenden metrostellen en bussen opgehangen. Voor een goed begrip: niet overal in de metro ben je verplicht op te staan. De regel geldt alleen op de plaatsen waarop vermeld staat dat ze voorbehouden zijn voor minder mobiele mensen.

De meeste New Yorkers zien opstaan als een vorm van beleefdheid, blijkt uit een rondvraag van de New York Post. Maar sommigen zijn ook in de metro aanhangers van "survival of the fittest". "Iedereen moet zelf maar uitmaken of je je plaats afstaat of niet", zegt een 27-jarige man. "Het is nemen wat je kan krijgen, zie je een stoel dan pak je die."

lees ook